.

Iris germanica 'Night Owl' - Hageiris


Iris germanica 'Night Owl' er en nydelig blålilla, nesten svart Hageiris. Den er en frøplante av 'Prince Indigo' X 'Nightside'.

Hageiris har vært og er fremdeles en populær staude i norske hager. Den er en lettstelt plante som trives best i full sol i næringsrik og veldrenert jord, men den er kanskje ikke like enkel å få til som Sibiriris. For å få den til å gi rikelig med blomster er det viktig at rotknollen (rhizom) ikke graves for dypt, men at ca halvparten av den synes over jorda. Har du dekket hele roten med jord gir den kun blader og ingen blomster.

Blomstene til hageiris er ganske lik blomstene til andre iris, men skiller seg ut ved et den har "et skjegg". Dette er også bakgrunnen til at den ofte blir kalt skjeggiris.

Hageiris er en god pollinatorplante og egner seg også godt til snitt. Du kan dyrke dem i krukker, men velg da de lave sortene. Aller best egner de seg i blomsterrabatten.

Latinsk navn: Iris germanica 'Night Owl'
Norsk navn: Hageiris (Skjeggiris)
Blomsterfarge: Blålilla / "svart"
Blomstringstid: 6-7
Vokseplass: Sol
Høyde: 100 cm
Duftende: Nei
Opprinnelse: Europa
Hardførhet: H6


Det har pågått en utstrakt virksomhet for å få frem nye sorter så i dag finnes det over 50 000 forskjellige kultivarer å velge mellom. Du finnes både ensfargede sorter, noen er flerfargede og andre igjen har mønstre.

Iris kommer fra gresk iris og er navnet på regnbuens gudinne. Artsnavnet 'germanica' betyr at den kommer fra Tyskland.

"Sneglesikker": Nei
"Rådyrsikker": Ja
Kombinasjons-
planter:
Allium, Dahlia (Georgine), Geranium (Storkenebb), Hemerocallis (Daglilje), Nepeta (Kattemynte), Papaver orientale (Orientvalmue), Paeonia (Peoner), Salvia nemorosa (Prydsalvie), Prydgress
Formering: Deling


Opphavsmann/firma: R. Schreiner
Registrert: 1970
Patent: -
Utmerkelser: 1970 Honorable Mention
1973 Award of Merit


Legg inn en kommentar

0 Kommentarer