.

Anemone tomentosa ‘Robustissima’ - Høstanemone


Anemone tomentosa ‘Robustissima’ er en nydelig Høstanemone med kraftig vekst og rosa blomster. Den trives best i delvis skygge her i nord (Norge) og trenger god og næringsrik lett fuktig jord med god drenering. Den egner seg godt til snitt og tiltrekker seg polinatorer. Den har stive blomsterstengler og klarer bedre i vind enn mange andre Høstanemoner. Den er også den mest herdige.

Den kan være litt treg i starten, men når den først har etablert seg har du en plante som bare blir større og flottere år for år. Den sprer seg med ganske lave, krypende rizomer, men er enkel å håndtere dersom den ser ut til å spre seg litt for mye.

Av egen erfaring vil jeg komme med et lite tips for å lykkes bedre med Høstanemoner da de ser utrolig flotte ut der de står i full blomst i august. Kjøp dem om våren og ikke om høsten, da rekker de å etablere seg i løpet av sesongen og sjansen for å lykkes med å se den igjen neste år blir betydelig større (særlig jo høyere H-sone du bor i). En ekstra forsikring kan også være å plassere den på en litt skjermet plass, for eksempel mot en mur og eventuelt dekke den til før vinteren (i allefall den første vinteren).

Latinsk navn: Anemone tomentosa ‘Robustissima’
Syn.: Anemone vitifolia var. tomentosa
Norsk navn: Høstanemone
Blomsterfarge: Rosa
Blomstringstid: 8-9
Vokseplass: Sol/delvis skygge
Høyde: 90 - 100 cm
Duftende: Nei
Opprinnelse: Fjellene i det nordlige Kina
Hardførhet: H6Anemone betyr "vindens datter" på gammelgresk og blir av enkelte kalt Windflower ('Vindblomst'). Metamorfosene til Ovid forteller at planten ble skapt av gudinnen Venus da hun strødde nektar på blodet til sin døde elsker Adonis. Tomentosa kommer fra latin og betyr 'ullen' eller 'dekket av hår' og henspeiler på stilkene og undersidene av bladene.

"Sneglesikker": Ja
"Rådyrsikker": Ja
Kombinasjons-
planter:
Actaea (Høstormedrue), Aster (Høstasters), Astilbe (Spir), Eryngium (Stikle), Geranium (Storkenebb), Hosta, Hydrangea (Hortensia), Persicaria amplexicaulis (Blodslirekne) og prydgress
Formering: Deling, rotstklinger


Opphavsmann/firma: -
Registrert: -
Patent: -
Utmerkelser: 1997 AGM Plant Award

Legg inn en kommentar

0 Kommentarer