.

Lilium 'Montreal' - Orientalsk lilje


Lilium 'Montreal' er en flott orientalsk lilje med hvite blomster som har gule striper ned mot svelget. Dessverre er ikke orientalske liljer like herdige som de asiatiske og bør tas opp og oppbevares frostfritt gjennom vinteren mange steder i landet.

Liljer regnes som enkle å dyrke i middels fuktig og godt drenert jord i full sol eller delvis skygge. De foretrekker rik, næringsrik jord. Best resultat får man hvis planten står i full sol med røttene i skyggen. Løkene plantes i bedet (3 ganger høyden på løken) om høsten. Plantene kuttes tilbake etter at blader og stilker blir gule. Høyere planter kan trenge oppbinding.

Liljer er flotte blomster som gir farge og kontrast til blomsterbedet og bør gjerne plantes i grupper på tre eller fem løker. Liljer egner seg også godt i potter, men da kan man regne med at blomstene blir noe mindre enn i blomsterbedet. Liljer er ypperlige som snittblomster.

Latinsk navn: Lilium 'Montreal'
Type: Orientalsk lilje
Blomsterfarge: Hvit, gul
Blomstringstid: 7 - 8
Vokseplass: Sol / delvis skygge
Høyde: 90 - 100 cm
Duftende: Ja
Opprinnelse: L. 'Alhambra’ X frøplante 596
Hardførhet: H3/4




"Sneglesikker": Nei
"Rådyrsikker": Nei
Formering: Løkskjell, løk


Lilium er en slekt av rundt 100 arter av urteaktige stauder som er hjemmehørende i Europa, Nord-Amerika og Asia sør til Filippinene. Liljeblomster kommer i en rekke former som trompet, trakt, kopp, klokke, bolle eller flat, noen er nikkende, andre med kronblader på toppen av stive, uforgrenede stilker. Mange liljer er duftende og kommer i et bredt spekter av farger bortsett fra blått.

For klassifiseringsformål har Royal Horticultural Society og North American Lily Society organisert hybridliljer i åtte divisjoner basert primært på opphav, voksemåte og blomstertype.

Slektsnavnet kommer fra det latinske navnet som betyr lilje.

R - Dyrket frem av: Vletter & Den Haan (1984)
G - Dyrket frem første blomst: Vletter & Den Haan (1987)
I - Introdusert av: Vletter & Den Haan (1991)
N - Navngitt av: Vletter & Den Haan (1991)
REG - Registrert av: Vletter & Den Haan (1992)
Patent: -
Utmerkelser: -


Legg inn en kommentar

0 Kommentarer